Archívum: 2021.

Influencerek, mindenhol

Influencerek... vagy ahogy én nevezni szoktam őket: semmittevők, ingyenélők. Így nevezem azokat a fiúkat és lányokat, akik kizárólag magamutogatásból, érdemi tartalom nélkül készítenek és közvetítenek fotókat, videókat azok felé, akik a követőiknek nevezik magukat, és persze ezért valamilyen módon még pénzt is kapnak - legyen az reklám vagy szponzoráció.

Régóta próbálom megfogalmazni gondolataimat, de végül a legfrappánsabb verzióra az egyik online férfimagazin cikkei között akadtam rá, elsősorban az expornós Mia Khalifa-ról készült cikk hasábjain, de valójában az összes nőnemű influencerre ráillik a gondolat.

A közösségi média maga a megváltás a Mia Khalifához hasonlók számára. Egy menedékház, ha a pornó túl alantas, rendes munkát vállalni büdös, és még csak egy kósza haldokló milliárdost sem sikerül nyakon csípni.

forrás: player.hu

Sajnos tényleg odáig jutottunk (süllyedtünk?), hogy ezekből az emberekből lesz példakép és keresnek egy rahedli pénzt úgy, hogy torzítják a világot (mivel véleményvezérek, az általuk alkotott vélemény nagy tömegek által válik pléldává) és mutatják azt, hogy a semmittevés nem hogy rossz, hanem egyenesen meg lehet gazdagodni belőle.

A kép csak illusztráció

A kép csak illusztráció

Innen üzenem az önjelölt sztárocskáknak, hogy hasznosabb munkával jobban társadalmunk előnyére válnának. Persze ezt úgyse olvassák. Az, hogy pénzért torzítjuk a világot, veszünk rá embereked dolgokra/vásárlásra/fogyasztásra úgy, hogy hétköznapi magánembernek hitetjük magunkat (becsempésszük az ál-hétköznapjainkat, hirdetve, hogy magam is ezen a véleményen vagyok), az számomra nem minőségi kontent, hanem áleszentek követőik felé tanúsított becsapása.

Sajnos eddig egy alkalommal se tudtam érdemben erről elbeszélgetni egy ilyen influencerrel sem, mert vagy mantrázza a hülyeségét, nélkülözve mindennemű objektivitást (hisz ezért fizetik, vigyáznia kell, mit mond, nehogy a szponzornak ne feleljen meg), vagy egész egyszerűen menekül a számonkérés elől és/vagy letitlja a hozzá intézett kérdéseimet.

Azért még bízom benne, hogy a fentieket milyen objektív tényekkel tudná bármelyikük is cáfolni. Örülnék neki, ha én tévednék, de nem hinném.

[C#] Egyszerű és gyors inputbox adatbekéréshez

Ha a felhasználótól szeretnénk adatot bekérni, viszonylag ritka eset az, hogy egyetlen stringet (vagy stringből átalakítható egyéb adattípust) kérjünk be, de akár elő is fordulhat. Egészen biztosan van ezer plusz egyféle NuGet package ennek megoldására, illetve összetett adat esetén egyébként is javasolt a saját adatbekérő form használata. De ha egyrészt egy gyors, gyári megoldást szeretnénk, másrészt nem kell semmi sallang, erre van egy kevésbé ismert beépített megoldás.

Aki Visual Basic-ben programozik, annak ismerős lesz, de azt talán kevesen tudják, hogy ez elérhető C#-ban is.

C# inputbox

Hogyan működik?

Először is adjuk hozzá a megfelelő VB refrence-t a projektünkhöz:

[Projektnév] > Add > Reference > Assemblies > Microsoft.VisualBasic

C# inputbox

Majd tegyük be a class fejlécébe:

using Microsoft.VisualBasic;

Végül használjuk:

string input = Interaction.InputBox("Prompt", "Title", "Default", x_coordinate, y_coordinate);

C# inputbox

A visszatérési érték egy string a beírt adattal. Üresen hagyott mező vagy "Mégse" gomb lenyomása esetén üres string az eredmény. Csak az első paraméter kötelező, a többi opcionális., ez lesz az inputbox szöveges (magyarázó) része. A többi opcionális, a második lesz az inputbox címsora, a harmadik a default szöveg a beviteli mezőben, míg az utolsó kettő az űrlap pozícióját határozza meg.

Azt nem mondom, hogy minden bajunkat ez meg fogja oldani, de egyrészt rém egyszerű és mindig kéznél van, másrészt ha épp csak ennyire van szükségünk, akkor fölösleges túlbonyolítani.

Egyedüli hátránya, hogy sajnos a kapott inputbox nem átmérezhető, sem programozottan, sem futtatáskor.

Amikor a nagyon kora tavasz első napsugarai a szabadba csábítanak

Így történik ez, ha a telet követő első, jelentős napos idő elérkezik. Covid ide-vagy oda, azért ki-kikacsintunk, ha már csalogatnak a nap ragyogó sugarai.

Híres tükörkép

Híres tükörkép

[PHP] Codeigniter XML-RPC szerver/kliens SSL/HTTPS kiegészítése

Codeigniter

A Codeigniter nevű PHP framework-öt már elég régóta, több, mint 10 éve használom, ám annyira gyorsan fejlődik, és sokszor teljesen feleslegesen távolítanak el belőle remek funkciókat, hogy gyakorlatilag tényleg lemaradtam vele, és csupán azt hegesztem hozzá, ami tényleg fontos.

Az XML-RPC szerver/kliens nálam már régóta kiépült, gépek automatikus kommunikációjához használom. Az XML-RPC ráadásul már ki is került a hivatalos Codeigniter verziókból, állítólag a PHP 7.0 miatti nehézkes megoldás miatt (persze ez csak bullshit, ha valamit nagyon akarunk, megoldjuk PHP 7.0 alatt is, nekem sikerült).

Az XML-RPC egyetlen nagy hátránya, hogy nem támogatja a most már de-facto kötelező HTTPS-t. Nagy kár. A neten fellelhetők félmegoldások, nekem egyik se működött, pedig pl a cURL kiegészítés egész jól hangzott.

Marad hát a saját megoldás, ami, néha a dolgok mögé nézve nagyon egyszerűnek tűnik. Akit nem érdekel az ezzel kapcsolatos technikai részlet, irány a poszt végén lévő GitHub link, ahonnan letölthető.

Nagyon egyszerű a trükk

Kellett törnöm a fejem, miért nem működik, aztán rájöttem, hogy az fsockopen körül lesz a megoldás, ugyanis ez már elég erősen legacy a PHP-ben. De hiába őskövület, rábírható az SSL-féle 443-as port használatára.

Volt egy ilyen sor az eredeti XML-RPC library-ben:

$fp = @fsockopen($this->server, $this->port,$this->errno, $this->errstr, $this->timeout);

Ennek az elejére biggyesztettem egy apró kiegészítést, ami 443-as port esetén"ssl://"-rel egészíti ki a szervert. Íme:

$fp = @fsockopen(($this->port == 443 ? "ssl://" : "").$this->server, $this->port,$this->errno, $this->errstr, $this->timeout);

És tényeg ennyi. Innentől kezdve, csupán egy sor módosításával HTTPS-en keresztül is ugyanúgy megy a kommunikáció, mint azelőtt.

Letöltés, telepítés

Ezt fel is dobtam GitHubra, ott megtalálható, hogy pontosan mit, hová kell letölteni, bemásolni - egyetlen .php fájlról van szó.

GitHub link

Bízom benne, másnak is hasznos lesz, ahogy nekem is az.

Hogyan lesz egy tojásfeltörésből rendelt pizza - Balla Yana by Said Energizer

Szeretjük, ha egy nő tud főzni, ilyenkor azt se bánjuk, ha néha elszúrja és pizzarendelés lesz a dologból.Az alábbi videó fedősztorija ez, a valódi mondanivalóját viszont csak az urak fogják érteni. A videó kicsit súrolja a 18-as karika határait, ezért kiskorúaknak nem feltétlenül ajánljuk, hölgy nézőink pedig valószínűleg csupán ásítoznának a filmecske alatt.

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version