Blogbejegyzések - 5. oldal

Műanyagok szelektíven - na de melyiket?

Ha te is elkötelezettje vagy a fennartható jövőnek, a környezettudatosságnak és a szelektív hulladékgyűjtésnek, úgy ahogy én, valószínűleg érdekel is, vajon mit lehet újrahasznosítani és mit nem. Már csak azért is, hogy ne dolgozzunk a konyhában feleslegesen.

Az emberek egy része környezettudatos, de ezek közül is vannak jó páran, akik csak "műanyag - papír - fém" elvet követnek, pedig ezek közül is ezerféle van. A cím alapján az alábbiakban a műanyagokról lesz szó.

Műanyagok

Általános iskolai kémiaóráról ismerősen cseng korunk egyik leggyakoribb és egyben legvitatottabb találmánya a műanyag névre keresztelt kőolajszármazék. Nehezen képzelhető el nélküle az életünk, de épp annyi vita, tévhit és probléma övezi. Főleg a hulladékkezelésüket - ami legtöbbször nincs, ez a gond. Pedig a műanyagok jó része újrahasznosítható. Az iskolából még rémlik talán, hogy rengeteg féle műanyag létezik, mind különböző célra, talán még az is megvan, hogy két-három betűs rövidítéseket kaptak: PP, PET, PE, satöbbi. Az már végképp az alma mater homályába veszik, hogy pontosan mi is a nevük, legfeljebb arra emlékszünk, hogy "polivalami". És valóban, polietilén, polisztirol, polikarbonát. Hogy az olyat ne is említsem, hogy akrilnitril butadién sztirol. Micsoda nyelvtörő kifejezések, hát hogy lehetne ezeket megjegyezni?

Szelektív gyűjtés. De hogyan?

Ez sem újkeletű, rémlik olyan tévképzet, hogy ezeket valami sárga színű kukába kell gyűjteni. Talán még az is, hogy érdemes a szennyezetteket elmosni, de inkább csak elöblíteni. Tehát nem kell nekiesni mosószerrel, üvegkefével, vagy mosogatógéppel, ezek teljesen szükségtelenek.

Vannak, akik műanyak-műanyag alapon mindent bedobnak. Tiszta vagy sem, valóban csak műanyag-e vagy sem (esetleg műanyag és valami más kombinációja), újrahasznosítható-e vagy sem.

De mit tegyen a földi halandó, ha még ezt a kissé bonyolult feladatot, mint a műanyagok újrahasznosítása, szeretné sokkal hatékonyabban és környezettudatosabban végezni?

Ez nem is annyira bonyolult, mint elsőre gondolnánk. A műnyagok 90%-a csomagolási műanyag, ezeken elvben kötelezően, gyakorlatilag inkább nagyrészt megtalálható egy körkörös háromszög, valamint a két-három betűs rövidítés.

Viszont, amit lehet eddig nem figyeltél, vagy nem vettél észre, többnyire (de sajnos ez sem mindig) egy számjegy is van a háromszögben. Ez az igazi varázslat. Bár a számokból sok van, neked mindössze hármat kell megjegyezned és profi műanyag újrahasznosító leszel.

Műanyag típusok, újrahasznosítás

Amennyiben a kérdéses műanyagon megtalálható a szám, neked csak a 3, 6 és 7 számjegyeket kell fejben tartani. Ezek ugyanis nem újrahasznosíthatóak, a fenti ábrán ezek pirossal vannak jelölve:

  • 3 - PVC (polivinil-klorid)
  • 6 - PS (polisztirol)
  • 7 - egyéb

Ha bármelyik másik műanyag jelölést találod és nem kombinált anyag (pl. fémmel sajtolt, gőzölt), hanem tényleg csak műanyag, nem tudsz mellé lőni: mehet a szelektívbe. És még csak a poszt elején említett furcsa poli-kezdetű szavakat se kell megjegyezni.

Kivételek, tévhitek

Nyilván mint mindig, van kivétel, tehát nem minden használható újra, ami annak látszik. Kivételekből is felsorolhatatlanul sok van, csak két, saját tapasztalatból látott tévképzetet sorolnék fel.

A polisztirol hab, amit a hétköznapi életben csak hungarocellként hívunk, a 6-os számot viseli, ez nem újrahasznosítható, ne dobjuk a sárga kukába (sajnos ennek ellenére sokszor látom).

A CD, DVD lemez anyagát ugyan sokan ismerik: polikarbonát: rendkívül ellenálló műanyag, ebből készülnek még napszemüvegek, rendőrségi pajzsok és sok más, műanyag burkolatok (pl. lámpa, elektromos/elelktronikus eszköz), olyan helyzetben használatos eszközök esetén, ahol az ellenállóság nagyon fontos. Nos, a CD egy része valóban ez, de sok más egyéb anyagot is tartalmaz, pl. fémeket, lakkot, festéket. Ezért, bár a fő anyaga műanyag, mégsem hasznosítható újra.

 

Bízom benne, hogy ezek után már nem fog fejtörést okozni egy műanyag csomagolóanyag sorsa, csupán megnézed az oldalát vagy az alját, a kis körkörös háromszöget, a rövidítést és a számkódot keresve, és már tudni fogod, hol a helye. ;)

Máltán fotózták a friss festésű állami cargo gépet

Már tavaly ősszel járta körbe a hazai nyomtatott és online sajtót, hogy Magyarország egy Airbus A330-200F típusú használt cargo (teherszállító) repülőgépet vásárol.

A gép hamarosan már a korábbi tulajdonos Qatar Airways matricáitól megfosztva, de az arab légitársaság szürke színében teljesítette útjait, elsősorban a Covid elleni védekezéshez (ezzel érkeztek a keleti vakcinák év elején).

Aztán most kevesebb sajtónyilvánossággal, de feltűnhetett, hogy a gép új festésben pompázik, méghozzá nem is akármilyenben. Máltán szemfüles spotterek arany-fehér festésű, valamint Hungary Air Cargo (magyar légi teherfuvarozás) és Government of Hungary (Magyarország kormánya) feliratokkal fotózták a HA-LHU lajstromjelű gépet. A szárnyvégeken (winglet) pedig a magyar zászló lett felfestve.

ha-lhu-government-of-hungary-airbus-a330-243f-Planespotters-Net-1198349-35dfcab36d-o

A kép forrása: Planespotters.net

Egyébként még tavaly olyan infót olvastam, hogy az egyébként logikusnak tűnő Magyar Légierő helyett a Wizz Air üzemelteti a gépet. Ennek okaként több sajtótermék azt hozta fel, hogy főleg a Covid alatt jön jól az, hogy polgári lajstromjel alatt sokkal egyszerűbb a szükséges repülési engedélyeket beszerezni, mint egy katonai gép esetén.

A legegyszerűbb nyakkendőcsomó - half Windsor

Ritkán hordasz nyakkendőt és ha épp szükséges, akkor hosszú félórákat töltesz a próbálkozással, miközben a telefonodon Youtubereket követve próbálsz ihletet gyűjteni. Ismerős.

Én is sok videót láttam már nyakkendőkötésről, egy részük egyszerűen használhatatlan, mivel nem kellően illusztrálja a folyamatot.

Akkor jöjjön a világ legegyszerűbb nyakkendőkötése, ami ráadásul baromi jól néz ki. Kipróbáltam, tényleg ennyi, ahogy a csinos szőke hölgy a videóban csinálja. Ahogy a videó címe is mutatja, ez egy "half Windsor", tehát nem az a nagy, bumszli igazi "full Windsor knot", de sokszor ez nem is lényeges. Ez kevesebb hurokból áll és kisebb csomót eredményez, cserébe baromi egyszerű és az utómunka is könnyű, mire formára állítod a csomót.

Ennyi... tényleg mindössze két percet vesz igénybe. A legkomolyabb események (esküvő, nagy presztízsű esemény) kivételével nyugodtan használhatod ezt a csomót, akár egy állásinterjú, vagy egy céges karácsonyi összejövetel során is.

Világsajtó a magyar válogatottról - Foci EB 2020

Azt már tudjuk, hogy sajnos a magyar nemzeti tizenegy sajnos nem jutott tovább a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörén, talán köszönhetően annak is, hogy a halálcsoportnak is nevezett F csoportban olyan futball-mogulokkal kellett harcolni a továbbjutásért, mint Franciaország, Portugália és Németország. Igen, csupa olyan csapat, akik az elmúlt tíz évben legalább egy nagy tornát nyertek.

Ennek ellenére a válogatott teljesítményére egy rossz szavunk se lehet - a külföldi szaksajtónak sincs, csupa elismerő szavakkal illették futballistáinkat. Ahogy ez lenni szokott, beindul a mém- és karikatúragyár is (nem csak a mi válogatottunk kapcsán), rengeteg mém és vicces kép/rajz lelhető fel a neten, én megpróbálkoztam a legötletesebb kiválasztásával, mely ez lett az:

Magyarország UEFA Euro 2020

Én azt a címet adtam neki, hogy:

Leközelebb nem ússzátok meg!

A nagyon ötletes, szarkasztikus, de egyben humoros rajz a Zezo Cartoons Facebook oldaláról származik.

Kicsit érdekes tény, hogy végül a nyolcaddöntőben búcsúzott mindhárom, csoportunkból továbbjutott csoportbeli ellenfelünk az EB-től.

Magyarország a 2020-as UEFA foci EB-n

Örömteli és csalódottság. Ez a két szó juthat eszünkbe a magyar válogatott és az idei (tavalyi?) EB közös kontextusában.

Sajnos a csapat túl korán, kicsit a balszerencsének is köszönhetően a csoportkörök után kényszerült búcsút venni a kontinenstornától. De - ahogy sok külföldi komment és médiaorgánum írja - a nemzeti tizenegy emelt fővel távozhat, hisz az egyik legnehezebb, ha nem a legnehezebb csoportot kellett volna túlélnie. Franciák, németek, portugálok. Olyan ellenfelek, ahol egy-egy sztárjátékos értéke több, mint az egész magyar válogatotté.

Magyarország UEFA Euro 2020

Esélyek és remények

Ma Magyarországon szerintem az is büszke erre a jó néhány fiatalemberre, aki egyébként nem focirajongó.

Az utolsó, németekkel vívott csatában többször is úgy álltunk továbbjutásra, hogy közben a németek a közelmúltban vb és eb győzelmet is magukénak tudhattak. És vezettünk ellenük. Kétszer is.

 Group FPlayedWonDrawnLostForAgainstGoal diff.Points
France 3 1 2 0 4 3 1 5
Germany 3 1 1 1 6 5 1 4
Portugal 3 1 1 1 7 6 1 4
Hungary 3 0 2 1 3 6 -3 2

Forrás: UEFA.com

A németek úgy lettek csoportmásodikak, hogy 90 perc alatt kétszer is a kiesést jelentő csoportnegyedik helyen álltak.

A franciák úgy jutottak tovább csoportelsőként 7 ponttal, hogy van olyan csoport, ahol a második helyen továbbjutó többet szerzett (6 pont). Kiélezett csoport volt, ahol a válogatottunk simán felvette a versenyt a nagyokkal. Ha vagyunk annyira szerencsések, hogy például a C csoportba Ausztria helyett mi kerülünk, ott mi is simán továbbjutottunk volna nyugati szomszédainkhoz hasonló 6 ponttal a második helyen (ismétlésül, a mi csoportunkban a franciák ennél kevesebb ponttal csoportelsőként kerültek a nyolcaddöntőbe).

Mezek

Az alábbi mezekben játszott a válogatott a 2020-as labdarúgó európa bajnokságon

Magyar hazai mez

Magyar idegenbeli mez

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version