Blogbejegyzések - 4. oldal

A tatai vár éjszakai pompájában

A tatai vár éjjel, kivilágítva az Öreg tó túlpartjáról impozáns látványt nyújt.

Tata Castle at night

A kép teljes felbontású, nagyítható változata ide kattintva érhető el.

Régi falióra működésre bírása egyszerűen

Néha az ember nem a tényleges értéke miatt ragaszkodik bizonyos dolgokhoz, hanem egyszerűen azért, mert megszokta, megszerette. Ez történt a cirka 25-30 éves IKEA-s faliórával is, aminek történetesen letört a negatív pólusa az elem felől.

Hogy az óra se végezze a süllyesztőben, kapott egy patkolást, méghozzá egy natúr, festetlen gemkapocsból kivágott és meghajtogatott kiegészítéssel.

A bypass műtétet követően már újra ketyeg a vén ketyegő, a kiegészítő érintkező stabil 1,5 V feszültséget szolgáltat az őskövület óraszerkezet felé.

Erről egy rövidke videó:

Elektromos vagy elektronikus?

Meglepően sokan keverik, vannak akik szinonímaként használják, de olyanok is, akik felcserélik az elektronikus és az elektromos fogalmát.

Biztos már sok helyen leírták már, de megpróbálom a két elnevezés közti, nem épp elhanyagolható különbséget és kapcsolatot (mert ilyen is van) közérthetően, egyértelműen és röviden megmagyarázni.

 

Elektromos

Ez volt régebben, talán erről is tudnak többen (csak talán nem tudják, hogy ez az, amire ők gondolnak). Elektromos eszköz, gép, berendezés az, ami elektromos árammal működik. Pl. 220 volttal, 1,5 volttal, 12 volttal, stb.

Ilyen pl: villanykörte, televízió, rádió, mosógép, merülőszivattyú, hűtőszekrény, elektromotor, stb.

 

Elektronikus

Sokkal újabb fogalom, mint az előző, gyakorlatilag a félvezetők feltalálása óta ismert. Elektronikus minden olyan eszköz, berendezés, ami tranzisztort, mikrochipet, mikroprocesszort, vagy bármilyen egyéb félvezetőalapú áramkört tartalmaz.

A legtipikusabb elektronikus eszköz a számítógép, de pl még: mobiltelefon/okostelefon, a legtöbb modern szórakoztatóelektronikai eszköz (a modern televíziótól kezdve a DVD/Blu-Ray lejátszón át a projektorig), az okosotthon elemei, okoseszközök, digitális karórák, a legújabb autók infotainment rendszerei, digitális fényképezőgép vagy kamera, stb.

Elektronikus eszközök

 

A fentiekből kitűnik egy egyirányú igazság:

Minden elektronikus eszköz elektromos, de nem minden elektromos eszköz elektronikus

 

Bízom benne, hogy így sikerül kicsit gyakorlatias, egyszerű és laikusok számára is könnyen értelmezhető különbséget tenni a két modern, összekeverhető, de alapjaiban mást jelentő fogalom között.

Drukkerek harca a Népszigeten - Kispest vagy Újpest?

Ha az ember nyitott szemmel jár a világban, néha a városi élet egy-egy szép, vagy vicces részleteit is megtapasztalhatja.

Az alábbi graffitin felületesen szemlélve nem egyértelmű, hogy a felirat Kispest vagy Újpest szeretne lenni, ám kis fantáziával és alaposabb vizsgálattal kirajzolódik a valóság: valaha, kezdetben Kispest volt a felirat (és mellette fekete színnel a 2018-as év is feltűnik), de egy másik fővárosi labdarúgócsapat drukkerének láthatóan nem tetszett és átjavította Újpestre (a nyomatékosság kedvéért csapata lila színével évjáratozta is: 2020). A kép a Népszigeten készült.

Így már érthető...

Kispest vagy Újpest?

Hivatalos: 4. évad - Jurassic World: Camp Cretaceous

A Netflix november 10-én elérhetővé tette a Jurassic World - Krétakori tábor (Jurassic World: Camp Cretaceous) hivatalos előzetesét.

Jurassic World: Camp Cretaceous

A trailer szerint december 3-tól nézhetjük a 3 évadon át már látott 6 tinédzser menekülési kísérleteit.

Néhány dolog biztosan kiderül a trailer képkockáiból: nem Costa Rica-ra jutottak el a hajóval, a a mosasaurus ismét megkeseríti a menekülők életét, találkozunk eddig nem látott őskori állatokkal és újabb kalandok nehezítik meg a hajótörést szenvedett csapat életét.

A tortúra és az újabb menekülési kísérlet tehát pénteken, december 3-án folytatódik!

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version