Archívum: 2020. október

Megújul az oldal, módosul a tematika

Az oldal nagyon, a tematika csak részben.

Röviden

Bloggá alakulunk, a szakmai tartalom mellett személyes is teret fog kapni.

Kicsit hosszabban

Azt már az utóbbi időszakban lehetett tapasztalni, hogy változásra van szükség, az oldal dizájnja konkrétan 2009 óta nem változott, a mobilos verzió is erőltetett módon lett megalkotva. A motorháztető alatt persze nem látható módon voltak változások: újabb és újabb PHP verziók, MySQL (MyISAM) helyett MariaDB (InnoDB), így az oldal sebessége folyamatosan nőtt, igazodott az egyre gyorsuló netkapcsolathoz, az oldalt kiszolgáló portál a gépháztető alatt is folyamatosan csiszolódott.

Most viszont elkészült a reszponzív felület, így gyakorlatilag ugyanaz az oldal, ugyanaz a tartalom látható bármilyen eszközön, csak mindig épp a képernyő méretéhez igazítva.

Néhány funkció is okafogyottá vált az idők során, így nincs már értelme külön hírnek, cikknek, nem igazán frissült a Vetítőszoba, valamint a fúrum is kihasználatlanná vált (ezekre vannak már jobb, ismertebb alternatívák, így nem erőltetjük fölöslegesen). Viszont a tartalomgyártás nem áll le, blogként megyünk tovább.

 

Mi lesz a régi tartalom sorsa?

A régi tartalmak természetesen továbbra is elérhetőek lesznek, egy darabig külön a régi felületen, de később egy archívum fül alatt frissített (pontosabban: a többivel azonos) köntösben lesznek elérhetőek. Ezekre a cikkekre nagy számú látogatás érkezik, sok helyen adják ki a keresők, így semmiképp sem szüntetjük meg. Idővel a fórum és a vetítőszoba kezét teljesen elengedjük, vagy legutoljára költöztetjük át új felületre, itt még nincs minden eldöntve.

 

Konklúzió

A megújult rendszernek hála a tartalomgyártás új alapokra helyeződik, később közösségi felületekkel is összekötve, így egészen biztosan nincs vége az oldalnak. Csupán a lényegtelen részeket elhagyjuk, hogy a fontosabbakra koncentrálhassunk.

A Facebook új dizájnjáról

A Facebook nemrég kapta meg új dizájnját, mivel a bevezetés szokás szerint fokozatos volt, van, aki már jó ideje használja, más számára pedig nem túl rég válhatott elérhetővé. Egy biztos: ideiglenesen visszaváltani szeptember végéig volt lehetséges, mára mindenkinél állandósult.

Megosztó, az biztos. Böngészve a netet, sorra belebotlom negatív visszajelzésekbe.

 

Miről is van szó pontosan?

Megmutatom, miről van szó, utána jön, hogy ez miért is rossz.

Facebook új dizájn

 

Hogy ez miért is rossz?

Röviden: egy nagyjából mobilnézetet (kis képernyőhöz igazított nagy ikonok, feliratok, álló tájolás) kényszerítettek egy fekvő tájolású, nagyméretű desktop monitorra.

 • Rengeteg a felesleges, kihasználatlan hely az oldalakon
 • az idővonal oldalain szűkre szabott, álló tájolású
 • óriási ikonok, feliratok
 • az üres oldalak kihasználása helyett vertikális építkezés: a menük, az egyes posztok funckiói mind egymás alá-fölé rendeződnek, ahelyett, hogy kihasználnák az oldalsó üres helyeket
 • nem szólhat bele a felhasználó, ez van, ezt kell szeretni és használni

 

Mi lenne akkor a jó?

Nyilván, ha egy desktop nézet alkalmazkodna a képernyőhöz. Nem nagy ördöngösség, ezt már sok helyen alkalmazzák, reszponzív nézetnek nevezik. Ez röviden annyit tesz, hogy a kijelző méretétől függetlenül, az aktuális területhez alkalmazkodik, skálázódik a tartalom. Kisebb, álló képernyőnél a tartalom átvált függőleges elrendezésre, míg fekvő tájolásnál kiterjeszkedik oldalra (is).

A legjobb követendő példa a Gmail webes felülete lehetne. Modern, szellős, alkalmazkodó. Ha összehúzzuk a böngészőablakot, láthatjuk, hogyan igazodik a kisebb mérethez, mégse lesz használhatatlan. Teljes méretben pedig kitölti a teret.

 

A probléma ott gyökerezik, hogy a Facebook ráerőlteti a saját gondolatmenetét a felhasználókra, ahelyett, hogy hallgatna rájuk. Hiába a rengeteg visszajelzés, a rossz új nézetet csak bevezették véglegesre, pedig a helyes lépés az lett volna, ha a tervezőket visszaültetik az íróasztalhoz és újragondolják az egészet.

Kevés a remény, de bízzunk benne, hogy a döntéshozók is belátják, hogy ez igen rossz ösvény, újratervezésre lenne szükség.

Melyik uszodát Budapesten?

Előrebocsátanám, hogy jelen poszt saját, szubjektív tapasztalat, vélemény és nem reklám.

Dolgozó emberként igyekszem az unalmas hétköznapok során testemet is karbantartani azáltal, hogy amennyire lehet, rendszeresen uszodába járok. A nagy sportlétesítmények többnyire zsúfoltak és egy hobbistának szinte megfizethetetlenek.

Hova menjen hát a földi halandó, ha mégis egy kis mozgásra vágyik? Korábban a Vilmos Endre sportcentrumba (leánykori nevén Malév uszoda) jártam, ám belvárosiként jelentős időveszteség az oda- és a visszautazás is.

Nemrég találtam rá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szinte még újszagú sportcentrumára, ahol uszoda is van, hát kipróbáltam. Most, már több hónap tapasztalatai alapján tudok véleményt alkotni róla.

Az uszoda talán két éve épülhetett, alapvetően az egyetem számára, de természetesen bárki látogathatja, potom összegekért (VIII. kerületi lakosoknak extra kedvezménnyel). Az uszoda szuper helyen, a Nagyvárad tértől egy köpésre található, így bátran kijelenthetem: gyakorlatilag csak a legkülsőbb kerületek lakosai lesznek azok, akiknek nem esik útba vagy túlságosan messze van.

Ludovika ArénaLudovika ArénaLudovika Aréna

Kiszolgáló létesítmények

Az infrastruktúra fantasztikus. Végre egy hely, ahol kulturált, modern az öltöző, tényleg működőképes szekrényekkel, 3 öltözőfülkével. A mosdókat is szívesen használja az alkalmi sportoló, hisz új létesítményhez méltóan nem kell szkafanderben meglátogatni a slozit, tiszta és tisztán is tartják. Itt rögtön zuhanyzókat is használhatunk. A kasszánál bankkártyával is fizethetünk - ez persze alapnak kell hogy legyen, de sajnos máshol se feltétlenül az. Az öltözőszekrények 100 forintos érmével működnek, ezt ne hagyjuk otthon!

Medencék

A medencetér a felső szinten van (az öltöző és az utca szintjéhez képest), itt még van szauna (benne van az árban) és újabb két zuhanyzó - hogy ne kelljen az öltözőből vizesen kicaplatni. A nagymedence 25 méteres, teljes hosszában 2 méter mély és a többi próbált uszodához képest nagyon kellemes vízhőfok fogadja az úszni vágyót. Hivatalos adatot nem találtam róla, de kb. 26-27 fokos a víz. 8 sávon róhatjuk a hosszakat. Aki úszni tanulna, vagy csak nem elég magabiztos a mélyvízben, annak a mellette lévő tanmedence is opció, valamivel melegebb hőfokkal és ebben a kategóriában megszokott 1-1,5 méteres vízmélységgel. A medencék között napozóágyak és padok is találhatók. Az egész medencetérbe óriási ablakokon áramlik be a fény, sötétedés után pedig modern világítás pótolja a természetes fényt. Mivel sportrendezvények otthona is az uszoda, lelátón foglalhat helyet a néző a medencéktől balra.

Árak, nyitva tartás (a poszt írásakor):

Típus Felnőtt Diák Nyugdíjas
Napijegy 1 500 Ft 1 200 Ft 1 200 Ft
Bérlet (10 alkalom) 13 500 Ft 10 800 Ft 10 800 Ft
Bérlet (20 alkalom) 24 000 Ft 19 200 Ft 19 200 Ft<
Bérlet (30 alkalom) 31 500 Ft 25 200 Ft 25 200 Ft
Havi bérlet 30 000 Ft 24 000 Ft 24 000 Ft
Reggeli havi bérlet (06,00-08,00 között) 20 000 Ft 16 000 Ft 16 000 Ft

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 6:00-8:00, 18:00-22:00

Szombat-Vasárnap: 8:00-20:00


Mit mondjak, elég kellemes számok. Egyedül a hétköznapi nyitvatartás nem az igazi, este hattól eléggé zsúfolt az uszoda, pedig nyáron fél ötkor nyitott az uszi, míg nyár végén átmeneti pár héten át egész hétköznap látogatható volt.

Hol található?

Konklúzió

Az már a fentiekből is kitűnik, hogy igazán remek sportlétesítményről beszélhetünk. Kiemelve néhány előnyös és kevésbé előnyös tulajdonság következik. Mindent összevetve, az uszoda: különösen ajánlott!

Előnyök:

 • modern, jól felszerelt, tiszta és kulturált uszoda
 • barátságos jegyárak
 • szanuna is az árban van
 • remek fekvés, jó megközelíthetőség

Hátrányok:

 • a hétköznapi nyitvatartás nem túl kedvező
 • az öltözőszekrény 100 Ft-os érmével működik, baj akkor van, ha nincs nálunk
 • több időszak is zsúfolt, lezárt sávok és egyébként is népszerű idősávok miatt

 

Képek és adatok forrása, további infó, elérhetőségek: NKE Ludovika Aréna