Archívum: 2020.

A jó forralt bor titka: készítse házilag!

A forralt bor olyan, mint a foci - mindenki ért hozzá, mindenki szereti, és akárkit megkérdezhetünk róla, azonnal boldogan elmondja a véleményét, mi kell ahhoz, hogy jó legyen.

Pedig egy kis túlzással akár azt is mondhatnánk, ahány ház, annyi forralt bor. Persze a fő összetevők állandóak - például bor, na, az mindenképp kell bele. De hogy fehér vagy vörös, édes vagy száraz, könnyű vagy testes legyen... hát ott már ezerféle irányba el lehet indulni.

Kezdjük egy vörösboros recepttel

Ott van például az egyik legtöbbször bizonyított, Magyarországon is jól ismert változat: az osztrák sógorok híres Glühweinje, amiről mindenki ódákat zeng, aki valaha is poharazott már az alpesi sípályák hüttéiben. Vigyázni kell, a Glühwein ugyanis könnyen a fejünkbe száll - úgyhogy csak óvatosan a lesiklással ilyenkor.

Mi kell a Glühweinbe?

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • egy citrom
  • két rúd fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 3 evőkanál cukor
  • egy kis kardamom (vagy gyömbér)

Melegítsük fel a vörösbort, de semmiképp ne forraljuk! A citromot vágjuk gerezdekre, és dobjuk a borba. Aztán jöhet a fahéj, a szegfűszeg és a cukor, no meg persze a kardamom, ízlés szerint. Melegítsük a bort körülbelül öt percig - de most se forraljuk -, aztán hagyjuk állni az egészet vagy egy órán át. Fogyasztás előtt újra melegítsük meg, és keverjük fel a főzetet.

Érdekes, hogy milyen egyszerű ital ez a híres osztrák lélekmelegítő, ahhoz képest, hogy mennyire finom - talán azért, mert egy órán át állni hagyjuk, mielőtt meginnánk.

Forralt bor

Forrás: 500px.com

Lássunk fehérboros hazai recepteket is

A kiegyensúlyozottság jegyében egy édeset, meg egy szárazat. Megkérdeztünk két igazi ínyencet, a remek ételeiről-italairól barátai közt rég jól ismert Folk Florinát (51) és Bernát Andrást (71). András hobbi borszakértőként nemcsak a remek ízekhez ért, de nagyapja csopaki bortermelő volt, így a boros italokkal már gyerekkora óta egész közeli a kapcsolata.

Florina forralt muskotálya

"A forralt bort mindig édes borból, főleg muskotályból készítem - mondja Florina -, de ha nagyon muszáj, lehet édes szürkebarát vagy debrői hárslevelű is az alapja. A bor pedig lehet egy közepes eresztés is, nem muszály első osztályúnak lennie."

Hozzávalók:

  • egy liter édes muskotály
  • 3 deci fekete tea (nem zöld, nem gyümölcs!)
  • 4 evőkanál cukor
  • egy jól megsúrolt citrom héja, de kerülhet a belsejéből is egy karika
  • 10 szem borókabogyó
  • 5-7 szem szegfűszeg
  • egy rúd fahéj ("nem szeretem az őröltet, zavaros lesz tőle a bor")

A hozzávalókat a még hideg borba pottyantjuk, aztán az egészet összemelegítjük. Épp csak addig tegyük ezt, amíg épp elkezd forrni. Ekkor zárjuk el a lángot, és fedjük le a bort. Nem kell várni, akár azonnal is fogyasztható, de "egy negyed óra múlva már tényleg ihatóra hűl, meg a zamatok is jobban kijönnek". A kész italt szép, átlátszó üvegpoharakban szervírozzuk.

Bernát-féle forralt csopaki olaszrizling

"Csopakon töltöttem a gyerekkoromat, nagyapám bortermelő volt, olaszrizlingjével többször ezüstérmet szerzett. Emlékszem, tizenéves korunkban telente, amikor a befagyott Balaton jegén korcsolyáztunk, mindig az ő zamatos forraltborát ittuk. Hát azt az ízt próbálom én telente újraéleszteni." - meséli András.

Hozzávalók:

  • egy liter száraz olaszrizling • 2-3 deci víz
  • 4-5 evőkanál cukor • két teáskanál szegfűszeg
  • fahéj, egy rúd
  • ízlés szerint feketebors (a vad csípős ízek barátai kísérletezhetnek egy szem cseresznyepaprikával!)
  • egy citrom héja

"Jobb szeretem száraz fehérborból, lehetőleg egy évesnél nem öregebb friss borból főzni az italt, mert ezekben jobban érezni a könnyű, gyümölcsös ízt. A fehér eleve könnyebb, a vörös sűrűbb, nehezebb illatú - ahhoz hasonlítanám a különbséget, hogy valaki zsírral vagy olajjal főz." - magyarázza lelkesen András. Az elkészítése pedig pofonegyszerű: ne főzzük nagy lángon, csak lassú tűzön, lefedve, hogy a bor teteje épp csak gyöngyözzön.

A gyerek sem maradhat ki a jóból

Mert szerencsére nem kell Nobel-díjas elmének lenni ahhoz, hogy elkészítsük a forralt bor alkoholmentes változatát is: a bormentes receptek meghökkentően hasonló ízvilággal rendelkeznek, mint az eredetiek, sőt, még azt is eldönthetjük, hogy a vörös- vagy a fehérborból készült italt szeretnénk szesz nélkül leutánozni. Rengeteg leírás van a neten, bátran kísérletezhetünk, hogy melyik jön be.

Fényvillamos 2020-ban is

COVID ide vagy oda, már több, mint tíz éve tartozik hozzá a budapesti adventi időszakhoz a karácsonyi füzérekkel díszített villamos.

Bár a pandémia miatt valószínűleg több rajongója bizonytalanodott el, már biztossá vált: nem marad el a Fényvillamos idei korzózása.

Fényvillamos

 

A BKK Facebook posztjában jelentette be a jó hírt. Persze azért van visszalépés a korábbiakhoz képest. A menetrend elég rendesen meg lett vágva: a kijárási tilalom miatt este 8 után ne is keressük a Csillamost, de az alapos tervezés egyébként is jól jön: sok esetben egy adott vonalon és irányban óránként mindössze egyetlen feldíszített szerelvény közlekedik. Persze ne legyünk elégedetlenek, jelen helyzeten inkább örüljünk ennek is.

 

Mikor hol találkozhatunk a fényvillamossal?

Erről a BKK kellően átlátható naptárat készített, így hamar kiderül, mely napokon melyik vonalon köröz a kivilágított villamos. Fontos azonban tudni, hogy idén a pandémia miatt délután 3 és este 7 óra között, vonalanként és irányonként egy menetet teljesít óránként.

A Fényvillamos közlekedési rendje

Okostelefonból webkamera

Számos alkalmazás segítségével varázsolható Androidos vagy iOS-es telefonunk webkamerává laptophoz vagy asztali géphez. Ami nálam eddig leginkább bevált, az az Iriun. Az alábbiakban megvizsgáljuk, miért.

Miért lehet erre szükség?

Nos, elsőre talán nem tűnik nyilvánvalónak, de számos oka lehet, hogy webkameraként használjuk telefonunkat.

Az asztali PC-k nem rendelkeznek ezzel az eszközzel beépítetten, erre a célra külön kell beszerezni. A laptopok beépített kamerái a vékonyka kis kávában pedig... fogalmazzunk úgy, hogy nem a legjobb képminőséget produkálják. Az okostelefonok kamerái/kamerarendszerei pedig jóval túlléptek a laptopokba fellelhető képalkotó eszközök teljesítményén. Miért ne használhatnánk hát webkameraként is a zsebünkben lapuló lencséket?

Bőséges felhozatal a neten

Számos opció található azok számára, akik az interneten kutakodnak, nem egy piaci rés már ez sem, de azért a kínálat közel sem kiegyenlítődött. Több szoftvert is kipróbáltam már, hellyel-közzel mindegyik működőképes, de mégsem az igazi. Az általam preferált Iriun sem az, de még mindig a legjobbak közé tartozik.

Két részből áll:

  • kell egy kezelőszoftvert telepíteni a számítógépünkön, ami lehet Windowsos PC/laptop, Mac, vagy valamilyen Linuxot futtató masina (a szoftver weboldalán az Ubuntut emelik ki, de az a meglátásom, aki Linuxban járatos, bármilyen disztróra felhegeszti)
  • és kell egy telefon oldali alkalmazás is, ezt elindítva jön létre a kapcsolat. Elérhető iOS-re és Androidra is

Az Iriun használható wifin és USB kábelen is, továbbá telefontól függően támogatja a VGA, HD (720p), full HD (1080) és 4K felbontásokat is (ezekről később az összefoglalóban).

Iriun

Telepítés számítógépen

Nem fogok mélységekbe belemenni, hiszen Next-Next-Finish a telepítés módja, ráadásul Windows-on tudtam csak kipróbálni, de feltehetőleg semmivel sem nehezebb sem Mac-en, sem Linuxon.

Először is a gyártó weboldaláról le kell töltenünk a számítógép felőli részt, majd ki kell választanunk a megfelelő rendszert (Windows/Mac/Linux). Ezt követően igazából csupán a kamerák száma lehet érdekes, amit a Number of cameras kérdésnél válaszolhatunk meg, de szinte biztos vagyok benne, hogy egy pont elég lesz a felhasználók többségének.

A feltelepült szoftver elég szegényes információban, de ami kell, az pont megvan. Balra lent beállíthatjuk, hogy már eleve automatikusan induljon a géppel, illetve itt tájékoztat arról, hogy a telefon csatlakoztatva van-e. Ha igen, láthatjuk az élőképet és változtathatjuk a felbontást. Ennyi. Azt még érdemes tudni, hogy a rendszerben megjelenik egy új webkamera, amit akár a Windows 10 beépített kamera szoftverével, akár az ismertebb csevegő- videókonferencia- és videótelefon alkalmazásokkal is használhatunk.

Iriun

A teljesség igénye nélkül, amikkel biztosan működik:

  • Zoom
  • Microsoft Teams
  • Google Hangouts, Google Duo, Google Meet
  • Skype

Iriun

Telepítés és beállítás okostelefonon

Itt szintén egy eszközön, Androidon tudtam elvégezni a telepítést, ami kb. kimerül abban, hogy felkeressük a telefonon lévő szoftveráruházat (Play Store vagy App Store) és mint bármilyen más appot, feltelepítünk és elindítunk. Fontos! A telefonos appnak a használat alatt végig futnia kell a telefonon.

Sok beállítási lehetőségünk itt sincs: bekapcsolhatjuk a vakut, tükrözhetjük a képet, illetve a beállítások között még babrálni lehet a következőket: telefon tájolása (álló/fekvő;), előlapi/hátlapi kamera választása, autofókusz (érdemes bekapcsolni), képernyő fényerejének csökkentése (sajnos [egyelőre] teljes képernyőkikapcsolás nincs), illetve a fizetős felhasználók kikapcsolják a kameraképen megjelenő vízjelet is.

Iriun

Kábel vagy wifi

Ez még egy fontos szempont, hisz sem a képminőség, sem az energiafogyasztás szempontjából nem elhanyagolható, hogy wifi vagy kábel kerül a telefon és a gép közé.

Wifi:

  • Mellette szól: elsősorban nagyfokú rugalmasság, hisz akárhová mehetünk a wifi hatósugarán belül, de megemlíhetjük még az eggyel könnyebb csatlakoztathatóságot: csak el kell indítani mindkét appot, és azonos wifin már kapcsolódik is a két eszköz
  • Ellene szól: nagyobb felbontásnál a kisebb sávszélesség miatt (igazán a régebbi, 2,4 GHz-es wifinél jelentkezhet) szakadozhat az átvitel, laggolhat a kép, de ha épp nincs töltőn a telefon, akkor számolhatunk drasztikus merüléssel is

USB kábel:

  • Mellette szól: stabilabb átvitel (főleg nagyobb felbontásnál), egyben töltjük is a telefont, tehát nem fog lemerülni
  • Ellene szól: elveszítjük a vezetéknélküliség rugalmasságát, egy picit bonyolultabb beállítani (Androidon legalábbis)

USB-s extra teendők Android esetén

Nem egy agysebészet, de sajnos nem elegendő a gépet kábelen összekötni a telefonnal, ehhez előbb még be kell kapcsolni az USB hibakeresés (USB debugging) nevű funkciót is. Erre azért van szükség, hogy külső applikációk (itt a PC-sre gondolunk) hozzáférhessenek a kamerához. Ez pár lépésben bekapcsolható és alapvetően semmilyen negatív hatással nem jár: először is a Fejlesztői beállításokat kell aktiválnunk. Ehhez a telefon Beállítások - elefon névjegye (About, stb.) alatt, esetleg ezen belül még a Szoftver adatai/verziója menün belül meg kell keresnünk a Build száma (Build number) opciót. Ezt folyamatosan 7 alkalommal egymás után megnyomva érhetjük el, így meg fog jelenni a Fejlesztői beállítások opciónk, valószínűleg a Beállítások menü utolsó vagy utolsó előtti pontjaként.

Ezt követően már csak be kell menni ebbe a menübe és bekapcsolni az USB hibakeresés opciót. Emiatt a telefon és a gép kábeles összeköttetésekor még egy kérdést intéz hozzánk a telefon, miszerint engedélyezzük-e, hogy a gépünk hozzáférjen a telefonhoz, érdemes bejelölni azt az opciót, amely alapján nem egyszeri, hanem állandó engedélyt adunk.

Iriun

Fontos hangsúlyozni, hogy kábeles csatlakoztatáskor a fentieket csak egyetlen egyszer kell elvégezni, innentől kezdve a kábel csatlakoztatása és mindkét applikáció elindítása után a kapcsolódás automatikus. Kábel esetén kérdés nélkül kábelen, annak híján pedig wifin történik a csatlakozás.

Használat videóhívásokhoz

A nehezén túl vagyunk, innentől kezdve már használható a telefon webkameraként.

Ehhez tényleg nincs másra szükség, mint:

  • csatlakozunk mindkét eszközzel ugyanarra a wifire vagy összekötjük a telefont és a gépet USB kábellel
  • elindítjuk mindkét eszközön az Iriunt
  • és végül elindítjuk kedvenc videócsevegős appunkat. Ennek menüjében, beállításai között - főleg ha több kamera is van, pl. a laptop sajátja - még esetenként váltatunk kell az elérhető kamerák között, de az is lehet, hogy a szoftver automatikusan megjeleníti 

A használat tényleg csak ennyi...

Konklúzió, egyéb információ

Minden hátránya mellett egy nagyon szuper szoftverről van szó, hisz stabilan teszi a dolgát és szinte minimális konfigurálást és informatikai tudást igényel. Szinte csak az alkalmazások letöltése, telepítése és az eszközök összekapcsolása az egyedüli teendő. Minden más megy magától.

Mindenképp nagy hátrány, hogy a kijelző teljesen nem kapcsol ki (különben a videókapcsolat megszakad), de kompenzálja ezt az, hogy ingyenes, ráadásul zavaró reklámok nélkül.

Telefon és telefon, gép és gép között persze adódhatnak különbségek, így elképzelhető, hogy valaki nagyon akarja, de a telefonja nem tudja a 4K videót. Vagy akinek a telefonja ugyan tudja, de a gyenge gép (vagy az adatátvitel valamelyik gyenge eleme) miatt ha lesz is 4K videó, lassú, laggoló lesz. De ez már persze más lapra tartozik.

Említettem, hogy több appot is kipróbáltam. Személyes választásom mégis az Iriunra esett, hisz bár egyik sem tökéletes, pro:kontra arányban mégis ez hozza a maximumot.

Különösen ajánlott!

 

A gyártó weboldala, ahonnan elérhető mind a számítógépes, mind az okostelefonos alkalmazás:
https://iriun.com/

Megújul az oldal, módosul a tematika

Az oldal nagyon, a tematika csak részben.

Röviden

Bloggá alakulunk, a szakmai tartalom mellett személyes is teret fog kapni.

Kicsit hosszabban

Azt már az utóbbi időszakban lehetett tapasztalni, hogy változásra van szükség, az oldal dizájnja konkrétan 2009 óta nem változott, a mobilos verzió is erőltetett módon lett megalkotva. A motorháztető alatt persze nem látható módon voltak változások: újabb és újabb PHP verziók, MySQL (MyISAM) helyett MariaDB (InnoDB), így az oldal sebessége folyamatosan nőtt, igazodott az egyre gyorsuló netkapcsolathoz, az oldalt kiszolgáló portál a gépháztető alatt is folyamatosan csiszolódott.

Most viszont elkészült a reszponzív felület, így gyakorlatilag ugyanaz az oldal, ugyanaz a tartalom látható bármilyen eszközön, csak mindig épp a képernyő méretéhez igazítva.

Néhány funkció is okafogyottá vált az idők során, így nincs már értelme külön hírnek, cikknek, nem igazán frissült a Vetítőszoba, valamint a fúrum is kihasználatlanná vált (ezekre vannak már jobb, ismertebb alternatívák, így nem erőltetjük fölöslegesen). Viszont a tartalomgyártás nem áll le, blogként megyünk tovább.

 

Mi lesz a régi tartalom sorsa?

A régi tartalmak természetesen továbbra is elérhetőek lesznek, egy darabig külön a régi felületen, de később egy archívum fül alatt frissített (pontosabban: a többivel azonos) köntösben lesznek elérhetőek. Ezekre a cikkekre nagy számú látogatás érkezik, sok helyen adják ki a keresők, így semmiképp sem szüntetjük meg. Idővel a fórum és a vetítőszoba kezét teljesen elengedjük, vagy legutoljára költöztetjük át új felületre, itt még nincs minden eldöntve.

 

Konklúzió

A megújult rendszernek hála a tartalomgyártás új alapokra helyeződik, később közösségi felületekkel is összekötve, így egészen biztosan nincs vége az oldalnak. Csupán a lényegtelen részeket elhagyjuk, hogy a fontosabbakra koncentrálhassunk.

A Facebook új dizájnjáról

A Facebook nemrég kapta meg új dizájnját, mivel a bevezetés szokás szerint fokozatos volt, van, aki már jó ideje használja, más számára pedig nem túl rég válhatott elérhetővé. Egy biztos: ideiglenesen visszaváltani szeptember végéig volt lehetséges, mára mindenkinél állandósult.

Megosztó, az biztos. Böngészve a netet, sorra belebotlom negatív visszajelzésekbe.

 

Miről is van szó pontosan?

Megmutatom, miről van szó, utána jön, hogy ez miért is rossz.

Facebook új dizájn

 

Hogy ez miért is rossz?

Röviden: egy nagyjából mobilnézetet (kis képernyőhöz igazított nagy ikonok, feliratok, álló tájolás) kényszerítettek egy fekvő tájolású, nagyméretű desktop monitorra.

  • Rengeteg a felesleges, kihasználatlan hely az oldalakon
  • az idővonal oldalain szűkre szabott, álló tájolású
  • óriási ikonok, feliratok
  • az üres oldalak kihasználása helyett vertikális építkezés: a menük, az egyes posztok funckiói mind egymás alá-fölé rendeződnek, ahelyett, hogy kihasználnák az oldalsó üres helyeket
  • nem szólhat bele a felhasználó, ez van, ezt kell szeretni és használni

 

Mi lenne akkor a jó?

Nyilván, ha egy desktop nézet alkalmazkodna a képernyőhöz. Nem nagy ördöngösség, ezt már sok helyen alkalmazzák, reszponzív nézetnek nevezik. Ez röviden annyit tesz, hogy a kijelző méretétől függetlenül, az aktuális területhez alkalmazkodik, skálázódik a tartalom. Kisebb, álló képernyőnél a tartalom átvált függőleges elrendezésre, míg fekvő tájolásnál kiterjeszkedik oldalra (is).

A legjobb követendő példa a Gmail webes felülete lehetne. Modern, szellős, alkalmazkodó. Ha összehúzzuk a böngészőablakot, láthatjuk, hogyan igazodik a kisebb mérethez, mégse lesz használhatatlan. Teljes méretben pedig kitölti a teret.

 

A probléma ott gyökerezik, hogy a Facebook ráerőlteti a saját gondolatmenetét a felhasználókra, ahelyett, hogy hallgatna rájuk. Hiába a rengeteg visszajelzés, a rossz új nézetet csak bevezették véglegesre, pedig a helyes lépés az lett volna, ha a tervezőket visszaültetik az íróasztalhoz és újragondolják az egészet.

Kevés a remény, de bízzunk benne, hogy a döntéshozók is belátják, hogy ez igen rossz ösvény, újratervezésre lenne szükség.

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version