Archívum: 2009. augusztus

Augusztus huszadika

Szikrázó gömbök (is) voltakMivel minden évben egyre jobb az augusztus huszadikai tűzijáték, azt hiszem, felesleges is ecsetelni, melyik évi volt szebb és miért. Helyette néhány ízelítő kép található alább, addig, míg a többi kép javítgatásai elkészülnek, és felkerülnek népszemlére.

A Szent István-napi parádék mindig is a legnagyobb látványosságnak számítottak Budapesten, olyannyira, hogy a nyár végi ünnep a külföldiek számára is rendkívüli látványosság - ugye érezzük, hogy magyar állami ünnepnapról van szó?

A légiparádéról nem tudtam fotókat készíteni, mivel a Magyar Repülő Szövetség által szervezett légibemutatót előző nap betiltották (valami baromság miatt), a Red Bull Air Race pedig nem vonzott önmagában. Aztán a légibemutató az air race mellett mégiscsak a program része maradt, úgyhogy marad a jövő évi bemutatóra történő felkészülés és fotóspróba. Bár nem saját készítés, alább látható az MRSZ-bemutató két fő látványosságának számító Malév utasszállító gép (Boeing 737-800) és a francia második világháborús veterán gép, a Douglas DC3.

 

Tehát következzen néhány kép:

(nagyítás kattintásra)

Színkavalkád Villámbotok
Fénygömbök a Duna felett Fénycsóvák a hídról
Szikrázik az Erzsébet-híd A Dunáról kilövellő színek
Sziporkázik az Erzsébet-híd Fénycsóvák a Dunán pihenő uszályokról
A Malév Boeing 737-ese A veterán Douglas DC3
A Malév Boeing 737-es utasszállítója A veterán Douglas DC3

Fenséges szalonnasütés volt

Aligha vagyok egyedül azon a véleményen, hogy a nyári esték elmaradhatatlan kelléke egy jó szalonnasütés. Igaz, már augusztus van, de a szürke hétköznapok rohanó, fővárosi forgatagába eddig ez nem fért bele. De ha csak egy hétvégére is leruccan az ember vidékre, elmaradhatatlan kellék a grillparti vagy a szalonnasütés.

Ropog a tűz

Már az előkészületek, illetve maga a sütés nagyszerű foglalatosság és maradhatatlan élmény, az átsült szalonna megevése pedig az egész parti koronája. Igen, szinte már lefutott a buli, mire eljutunk odáig, hogy elfogyasszuk, amit "megfőztünk magunknak".

Ha eléggé felcsigáztuk magunkat, összejött minimum 5-8 jóbarát/rokon/ismerős, és a nyári este időjárása is vágyunkat szolgálja, minden adott a remek mulatsághoz. Persze ilyenkor fogyókúráról szó sem eshet!

Az igazi ínyencek tudják, hogy a szalonna és a kenyér mellett elmaradhatatlan kellék a nyársra a "szalonka" mellé felhúzott kolbász, a vagy nyársra szúrt, vagy a kenyérre karikázott fej vöröshagyma, illetve a szalonnából kisülő zsír, melyet a kenyérre csepegtetve fejedelmi lakoma válik belőle.

Volt aki saját nyársat faragott, volt aki a ropogó tűzre fittyet hányva a lakásban készült a nagy eseményre, volt aki már az elején körbeülte, és várta, hogy a parázs lehetővé tegye a sütögetést.

Ahhoz, hogy a szalonnasütés tökéletes legyen, elengedhetetlen a megfelelő tűz, melyből folyamatosan izzó (de nem lángoló) parázs válik. Hiszen aki szalonnát sütött már, az tisztában van vele: nem lángban, hanem parázson pörköljük a nyárs tartalmát. Ha már a parázs megfelelő, a csapat apraja-nagyja fölé tartja a maga nyársát, rajta a finomságokkal, hogy aztán a kellemes beszélgetés, iszogatás, és a csepegtetett kenyerek elfogyasztása közben omlós-ropogós szalonna süljön.

Ez nem volt nálunk se másképp, a jó hangulat adott volt, az időjárás az elvárhatónál talán kicsit hűvösebb volt, a szalonnák megsültek, úgyhogy semmi nem rontotta el a bulit.

A szalonnasütés végeztével már csak azon kellett morfondíroznunk, hogy a füsttel átitatódott ruháinkat hogyan fogjuk szagtalanítani.

 

És végezetül néhány kép (kattintásra új ablakban nagy méretben nyílnak meg):

Előkészületek Faragják a nyársakat
"Nézd, Miki, ott van még egy..." A nyársfaragók
Sütik

Esznek

Sütik... ..., eszik...
Isznak Beszélgetnek
... és isszák Nincs még vége a bulinak!

Még több kép

Kipróbáljuk a Windows 7-et

Igaz, hogy nem egy mélyreható elemzésről van szó, mégis badarság lenne azt feltételezni, hogy egy informatikus privát blogjából teljesen száműzhető a technika.

Viszont aki internetet használ, számítógépet is használ, aki pedig számítógépet használ, valószínűleg tudja, mi az a Windows. Nos, a Windows 7 az elkövetkezendő verzió, ami októberben jelenik meg.

Windows 7

Mivel az első és a második tesztverzió is napvilágot látott, épp ideje volt tesztelni az új Windowst. Eddig idő híján elmaradt, most kéthetes tréningnek vetem alá az új szoftvert, de magam is. Tegnaptól számítva két hétig nyüstölöm, hogy mennyire válik be a hétköznapok során, helyettesítheti-e a méltán népszerű, de már kicsit öregecske XP-t.

A kész cikket pontosan 15 nap múlva lehet olvasni a Windows rovatunkban.

Addig pedig örömmel várjuk a már kialakult véleményeket a heteskéről, melyeket adott esetben a kész cikkben is közzéteszünk. Az ismerkedők további információkat tudhatnak meg itt, vagy esetleg ide kattintva.

Éljenek a rendszergazdák!

Ma már szinte mindennek és mindenkinek van ünnepnapja, így van ez a rendszergazdákkal is.

Mint megtudtam, július utolsó péntekén (idén július 31-én) van a Rendszergazdák megbecsülésének napja (angolul:System Administrator Appreciation Day), így ezen a napon ünnepeljük azon dolgozókat, akik nélkül semmit nem érnének a vállalati hálózatok, nem lenne levelezés, nem kergetné senki a vírusokat vagy telepítenék újra a céges gépeket.

Nos, ez a nemes gesztus nem olyan régről, 2000-ből ered, kitalálója egy Ted Kekatos nevű rendszergazda. A nap megalkotója saját weboldalt is létrehozott a jeles alkalomra. A legelső rendszergazda napot 2000. július 28-án ünnepelték, nyilván Kekatos hatására. A minden évben megrendezett eseményt a magyarországi rendszeradminisztrátorok is tartják, ilyenkor összegyűlnek egy kis sörözésre, beszélgetésre.

Bár megannyi vicc és legenda kering erről a szakmáról, valljuk be, rendszergazdák nélkül sokkal üresebb lenne a (vállalati) élet, így szenteljünk nekik egy kis figyelmet, és köszöntsük fel őket:

Isten éltesse a rendszergazdákat!