Archívum: 2016.

Decemberi mozi: Zsivány egyes (Star Wars)

A tavalyi decemberi attrakció a legújabb Star Wars volt (Az ébredő erő - The Force Awakens). Idén ugyan nem a fő cselekmény folytatása érkezik, hanem egy oldalág, azonban az előzetesek alapján ígéretesnek tűnik.

Jövő szombaton ezt is kiderítjük, nagy nehézségek árán sikerült egy szombat délutáni vetítésre jegyet venni ("köszi" Cinema City, hogy 3 jegyvásárlási kísérletből csak egy sikerült).

Közben találtam az előző kettőnél egy frissebb előzetest is, nézzük hát.

- K.I.

Iránytaxi Törökországban: dolmus

Sokan kérdezték tőlem, hogy "mi az a dolmus?" vagy "hogy lehet olcsón közlekedni Törökországban?".  Az európaiak számára kevésbé ismert, de a világ különböző tájain létező fogalom az iránytaxi, ami kb. a taxi és a busz között helyezkedik el félúton, nem is egységes, tájanként eltérő, de többnyire olcsó közösségi közlekedést takar.

Dolmus végállomás, Side, Törökország

Törökországban ilyen a dolmus, mely az ottani tömegközlekedés legolcsóbb, de emellett kényelmes és biztonságos módja. Turisták kifejezetten szeretik, gyakorlatilag néhány tíz kilométeren belül bárhová el lehet vele jutni.

A dolmusok meghatározott menetrend szerint közlekednek, van megállójuk, de gyakorlatilag bárhol fel lehet rá szállni. A viteldíj 1 euró, melyet készpénzben a sofőrnek kell adni (számláról vagy buszjegyről ne is álmodjunk, ott az nem létező fogalom). Ha jön a dolmus, egyszerűen csak intsük le, adjuk át a viteldíjat és már mehetünk is. A sofőr az irányt, ill. a következő főbb megállót hangos bemondással közli. Annyira bevált, megszokott közlekedési forma, hogy messziről kiszúrják, ha valaki dolmusra vár és villogással, megállással, integetéssel invitálnak beszállásra. Sőt, általában azt is megjegyzik, hogy ki hova tart (ha felszálláskor közöljük a sofőrrel), és előtte szól, hogy le kell majd szállnunk. Mi Sidébe utaztunk vele, visszafelé a dolmus végállomáson sofőrünk már hangos kurjongatással közölte a hotelünk nevét, és integetett, szálljunk fel.

Utazás egy dolmusban, Side, Törökország

Azt érdemes tudni, hogy időnként a dolmus csak elegendő utas felszálltakor indul el. Többnyire az első ajtót nyitva tartják, jelezvén, van még hely. Ha megtelt a busz, becsukják az ajtót, és már csak leszállni lehet.

A járművek általában a sofőrök tulajdonát képezik, ezért nagy szórást mutat az interiőr, típus, vagy a műszaki állapot. Ezekből létezik lepukkantabb, de újabb, jobb példány is. A mi buszaink makulátlanok voltak, szőnyeg fedte a padlót, meglehetősen komfortos utazást nyújtottak.

Ne idegenkedjünk tehát a közösségi közlekedés efféle formájától, tényleg nagyon hangulatos, a budapesti 7-es busz és társai után meg kiváltképp.

- K.I.

Repcsi panoráma

Az alábbi panorámafotó még az idei nyaralás végén készült, Antalya repülőterén. A Boeing épp a felszálló utasokat várta a forgalmi előtéren, így lehetett egy kicsit összetettebb panorámát készíteni róla (közelről belefért a képbe a gép eleje és a szárnya is).

A felszállás után aztán ezerötszáz kilométernyit repített bennünket Budapestre.

Corendon Airlines B737

A kép kattintással nagyítható, vagy itt még nagyobb méretben érhető el.

- K.I.

Vezetőfülke nélkül a 4-es metró

Kipróbáltuk a már megnyitása óta önműködően üzemelő, de csak nemrég vezetőfülke nélkülivé alakított budapesti 4-es metrót. A korábban vonatkísérővel (tévesen: vezetővel) működő metróvonal azóta automatikus, hogy elindult az utasforgalomban, de már a vezetőfülke sincs a szerelvények két végén, az utasok kedvükre nézelődhetnek előre is, hátra is.

- K.I.

Brit videobloggerek Budapesten

Nemrég, az egyik internetes magazin hasábjain találtam rá az alábbi videóra. Két videoblogger - mint kiderült, rendszeresen járják a világot - szeptemberben fővárosunkat is felkeresték. A videó itthon a 17 ezer forintos borravaló miatt híresült el, de aki végignézi a közel félórás kisfilmet, könnyen elképzelheti, hogy az egyéb költéseik (szálloda, étterem, bevásárlás) sem kis összeget tettek ki. Az egyik belvárosi Zara ületben például egy füstre 180 ezres végösszegben vásároltak, az így szerzett ruhákat aztán a két fiatal a kamerák előtt próbálta fel egytől egyig.

A sablonokat nem nélkülöző ("jó volt itt", "majd talán egyszer visszatérünk") kisfilmben néhány, hangzatos becenevet is aggattak Budapestre (pl. Foodapest).

Nem számítottunk világmegváltó újdonságokra, nem úgy néztük meg a videót, hogy ez most valami merőben új lesz, de összegezve tetszett a két blogger alkotása. Nyilván ők elsősorban a luxust, a szórakozást, a kikapcsolódást keresték, amit Budapesten könnyen megtalálhatunk (főleg, ha elég nagy anyagi keret áll rendelkezésre), de azért sikerült néhány dunai panorámát és érdekes timelapse felvételt is belegyűrni a videóba.

 

 

- K.I.

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version