Archívum: 2010.

Racionális mese a Mikulásról és a rénszarvasról

Mikulás1. Egyetlen ismert rénszarvas fajta sem tud repülni, de több mint 300 000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium, nem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás mégis repülő rénszarvason közeledik.


2. A Földön 2 milliárd (2 000 000 000) 18 éven aluli gyerek van. De minthogy a Mikulás nem törődik a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekekkel, így a munka a 15%-áracsökken.(378 millió). Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételezzük, hogy mindenhol akad legalább egy rendes gyerek.


3. A Mikulásnak, -hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának - (24 helyett) 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). Ebből az következik hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük hogy szóban forgó 98,1 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a Föld felszínén (ami persze nem így van), akkor két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út pedig 117 millió (117 000 000) km, nem számolva azokat a kitérőket, amiket még a Mikulásnak is meg kell ejtenie.


4. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s (1000 kilométer per másodperc) sebességgel halad, a hangsebességnél 3000-szer gyorsabban. (Egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km-t tesz meg egy óra alatt, ha nagyon siet)


5. A szán rakománya egy újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek egy kb. 1 kilogrammos ajándékot kap (ami röhejesen kevés), akkor a Télapó szánja mintegy 321 300 kg-ot nyom. Nem számítva a Télapót. (aki ha tényleg minden otthonba eszik egy kis édességet, mondjuk 2 szaloncukrot, akkor az út végére pontosan2 943 000 kg-ot hízik, de ettől az apróságtól most eltekintünk.) Egy hagyományos rénszarvas max. 150 kg-ot képes elhúzni a földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülő rénszarvas (lásd: első pont) tízszer ennyit képes elhúzni, akkor is minimum 214 200 kell ahhoz, hogy az egész szánt (Télapó nélkül) elhúzza. Ez a sok szarvas 353 430 tonnára növeli az egész pereputty súlyát. Csak összehasonlításképp jegyzem meg, hogy ez négyszer olyan nehéz, mint az Enterprise nukleáris meghajtású anyahajó.


6. Ha ez a 353 430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143 000 000 000 000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el, (eközben 234 000 000 000 decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A télapót, akire eközben 297 500N centrifugális erő hat, 120 kg-os Télapó esetén (ami nagyon kevés) 8 207 123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához.

Én hiszek a Mikulásban.

Augusztus huszadika

Ismét megvolt egy augusztus huszadika, mely most sem telhetett el program nélkül. Bár a tűzijátékra és a rendezvényekre idén kisebb költségvetés jutott, azért most se lehetett unatkozni.

Délelőtt a Hősök terén megnéztük a díszzászlóalj felsorakozását, magunkhoz vettünk pár zacskó MH-vizet és megnéztük a Honvédségi zenekarok és a huszárok felvonulását az Andrássy útról a Hősök terére.

Este kilenckor tűzijáték a Duna-parton, fél 10 előtt hazaindulás gyalog, érkezés 22 óra után.

És a kedvcsináló képek:

Hősök tere, katonai zenekarok Hősök tere, katonai zenekarok

Hősök tere, katonai zenekarok Hősök tere, katonai felvonulás

Huszárok felvonulása Huszárok felvonulása

Tűzijáték Tűzijáték

 

További képek...

Kenuval az aszfalton

Az Origo-n találtam ezt a képet, mindent elárul a közelmúlt és a várható közeljövő időjárásáról.

Volt szerencsém ismerős révén 4 napig egy blökire vigyázni, hát öröm volt szakadó esőben sétáltatni. A szombati szemerkélős városligeti sétát visszasírtuk másnap délután, mikor a lakásba felérve a farmernadrág szárából csavarni lehetett a vizet. Szerencsére nem kellett az egész hétvégét az esőben tölteni, azért volt pár óra a lakás melegében is.

Vihar

Vasárnapi vicc: titkárnő és kolléga

Szexi titkárnő

Kifogyhatatlan vicctéma: szexi titkárnő esete:

 

Aranka a szuperszép titkárnő benn ül az irodában, nincs bent a főnök. Bejön az egyik alkalmazott:
- Csókolom Aranka! De csinos ma! De mért ilyen szomorú?
- A főnök mindig annyi munkát ad, de ma előbb elment. Unatkozom.
- Óóó Aranka, tudnék én is főnök lenni!
- És tudna olyan kemény lenni velem? - kérdi pajzánul a titkárnő.
- Hát persze. Akkor leülni!! Diktálni fogok!!

 

A ráadás pedig egy örök klasszikus:

 

Megy lucifer a pokolban, őrjáratot tart. Az első állomáson az oroszok elkárhozott lelkeihez megy. Azok ott főnek egy üstben. Az üst mellet kiírás:

"Az üstből kimászni tilos!"

Mégis több fegyveres őr áll mellettük állandó készenlétben. Kérdezi lucifer hogy mi van itt? Mondják az őrök, hogy itt főnek az oroszok és ezek csak az erőszakból értenek. Jön a következő állomás: főnek a németek ugyanaz a kiírás:

"Az üstből kimászni tilos!"

Sehol egy őr se... Lucifer elkapja az illetékest hogy mi az hogy itt nincsenek őrök. Erre az illetékes:

- Itt főnek a németek, ezek törvénytisztelő népek, betartják a szabályt.

Következnek a magyarok: se tábla, se őr, semmi. Kérdezi lucifer hogy ez meg mi. Mire az illetékes:

- Óóó... hát itt főnek a magyarok, itt ha egy ki akar mászni, másik tíz ráugrik és visszarántja.

Új modem, új sebesség

Mivel lejárt a hűségnyilatkozatoma T-Mobile-nál, kíváncsi voltam, újabb hűségidő aláírása esetén mit tudnak nyújtani. Sajnos a korlátlan netcsomagot plusz költség nélkül nem akarták meghosszabbítani, pedig ez lett volna a jó megoldás. Végülis a régi modem helyett elhoztam ingyen egy korszerűbbet, mellyel már megközelíthető a mobilinternet magyarországi felső határa. A feltöltési sebesség a régihez képest háromszoros, a válaszidő (ping) pedig kb fele lett az új eszközzel.

Véleményem szerint kicsit kedvezőbb lesz így a netezés, egy év múlva megézzük, mit tud ajánlani a magenta szolgáltató, hogy tovább maradjak náluk.

Ilyen volt a net a régi modemmel:

Régi modem

És most ilyen lett:

Új modem

//Statelit is marked deprecated and will be removed in the next version